5 районів та багато проблем

  08.08.2019 08:58   -
Суспільство

Проект адміністративної реформи у частині, яка стосується Дніпропетровщини, викликає багато запитань. Чи готова влада – відтепер вже нова – чесно відповідати на них людям?

Учора поки що чинний ві-це-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, як це зараз модно, у «Фейсбуці», оприлюднив проект майбутнього адміністративно-територіального устрою нашої області. Згідно з розробленою Мінрегіонрозвитку картою на території Дніпропетровщини замість 22 давно звичних районів залишиться лише 5 — з центрами у Дніпрі, Кривому Розі, Кам’янському, Нікополі та Павлограді.

Більш ніж суперечлива модель «ідеальної України» не тільки залишає «поза лапками» цілу низку важливих питань інфраструкгур-ної спрямованості, не тільки ставить під сумнів існування багатьох сільських населених пунктів взагалі та бентежить місцеві еліти. Якщо подивитися глибше і ширше, вона в змозі вкрай розбалансувати звичне життя вітчизняної глибинки взагалі. Для «дембель-ського акорду» чиновника, якого ось-ось виженуть з високого кабінету, згодиться. Д ля продовження нормального життя — навряд чи.

Замість 465 районів, з яких складається держава сьогодні, планують залишити лише 102:92 райони на підконтрольній зараз території України, ще 10 – на тимчасово окупованихтериторіях Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Якщо уважно подивитися на запропоновану карту, стає очевидним, що село планують підпорядкувати місту, поставити у залежність, від якої створені у 2015-18 роках ОТГ тільки-но здихалися. При цьому відкритими залишаються проблеми, пов’язані з податками та їх подальшим розподілом. Немає сумніву, що більшість сільського населення вкотре від цього програють. І програють не дрібницю — вже по-крупному.

Тому «Зоря», яка останні три роки дуже ретельно й Грунтовно займалася висвітленням питань, пов’язаних з розвитком децентра-лізаційних процесів та становленням об’єднаних територіальних
громад, запрошує до обговорення проекту голів розташованих на сучасній (а не фантастично-утопічній) карті Дніпропетровщині ОТГ. У спорах та конструктивній д искусії має народитися істина.

Істина не чиновницько-зуб-ківська, з колискою на Печер-ських пагорбах, а наша, дніпровська, народна!

Андрій БОГАТИРЬОВ

Поділитись: