Для убезпечення дітей від інвалідності в області запроваджують систему раннього втручання

  07.08.2019 14:47   -
Новини

Втрутитися у проблему раніше, ніж вона втрутиться в життя сім’ї – такий принцип системи раннього втручання. Вона орієнтовна на дітей до чотирьох років, які мають ризик порушення розвитку. Допомагають нормалізувати життя всієї родини фахівці різного профілю. Серед пілотних регіонів, де запроваджують послугу, – і Дніпропетровщина.
– Раннє втручання – це система допомоги дітям раннього віку з порушеннями розвитку, а також дітям, які знаходяться у групі ризику. Головна мета – якомога раніше виявити та діагностувати недуг. При цьому раннє втручання орієнтоване не тільки на реабілітацію дитини, а й на збереження родини, формування відповідального батьківства, – наголосила заступниця голови ДніпроОДА Ірина Грицай.
Тепер діти до 4 років, які мають порушення в розвитку, інвалідність чи ризик їх виникнення, отримуватимуть комплексну допомогу. За оцінками експертів, її наразі потребують майже 250 тисяч маленьких українців. Діти та батьки можуть розраховувати на підтримку фахівців різного профілю: від реабілітолога і психолога до логопеда й невропатолога. Обіцяє не стояти осторонь і громадськість.
– Уже є розпорядження Кабміну, яке дає «зелене світло» командам підтримки. У Дніпропетровській області їх працює сім – у Дніпрі, Кам’янському, Нікополі та Кривому Розі. Послугою раннього втручання користуються майже 200 сімей. Практика доводить, якщо дитину вчасно взяти під контроль фахівців, вона може уникнути інвалідності, – акцентувала голова ГО «Ангел дитинства» Наталія Алексєєва.
Проєкт масштабується на всю Україну. Крім Дніпропетровщини, його втілюють у Харківській, Львівській, Закарпатській, Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській та Одеській областях.
– В Одеській області вже працюють відділення та кабінет раннього втручання. Є й команда фахівців, до якої входять психолог, реабілітолог і логопед. Запрацювала літня школа, де навчають тренерів. Крім того, запроваджено скрінінг розвитку дитини. Завдяки послузі раннього втручання нам вдалося подолати кілька випадків затримки розвитку. Наразі діти розвиваються відповідно до віку, підвищився рівень компетентності батьків, – розказала про успіхи начальниця відділу департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОДА Наталія Ільїна.
На Дніпропетровщині проєкт пілотуватиметься до 2021 року.
Меморандум щодо запровадження в Україні послуги раннього втручання підписали Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти та Міністерство соцполітики, а також Національна Асамблея людей з інвалідністю України, Благодійний фонд «Інститут раннього втручання», Всеукраїнська Фундація «Захист прав дітей», Фундація «Soft Tulip» (Нідерланди), Європейська асоціація раннього втручання «EURLYAID» та ЮНІСЕФ.