Вже 75 дітей переселенців та АТОвців з Дніпропетровщини пройшли навчання у Литві

  05.08.2019 11:04   -
Новини

Із Литви до Дніпра повернулися 15 дітей учасників АТО та переселенців. Майже рік вони навчалися у міжнародний гімназії Вільнюса. Загалом до проєкту приєдналися вже 75 хлопців та дівчат. Ті, хто показав найкращі результати, отримали можливість продовжити освіту у балтійській країні.

В аеропорту Дніпра кілька десятків людей створюють святкову атмосферу – надувають кульки та пригощають солодощами. Так батьки готуються зустрічати своїх дітей, яких не бачили вже майже рік.
– Вперше так надовго розлучалися з сином. Було важко, але ми пройшли це випробування, – поділилася мама 14-річного Іллі Оксана Горова. – Відразу сину було складно, а потім дуже сподобалося. Завдяки цьому проєкту він побачив більше, ніж деякі дорослі за все життя.
У радісному хвилюванні – і Вікторія Сагір, що чекає сина Ярослава. У руках жінки – ще один сюрприз. У фотоальбомі батьки зібрали найкращі знімки, які діти надсилали з-за кордону. Такий подарунок – для кожного.
– Відпустити дитину було важким рішенням, багато родичів мене не підтримували. Але вже за два місяці зрозуміла, що вчинила правильно. Син подорослішав. Він став найліпшим учнем класу, навчився готувати. Навіть пік пиріжки! Та й відносини у нас покращилися – син став більше мені довіряти, радитися, – розповіла Вікторія Сагір.
Не обійшлося й без сюрпризу від дітей. Тільки-но батьки відпустили із обіймів, повеселили їх танцем. За майже рік навчання у Литві підлітки здружилися. Потоваришували й з однолітками з різних куточків світу. Учні «Вільнюського дому литовців» – представники понад 20 країн.