Мешканцям області розповіли, як вберегтися від гепатиту

  27.07.2019 09:59   -
Новини

28 липня у всьому світі відзначається День боротьби з гепатитами. Що гепатит – не вирок, якщо вчасно діагностувати захворювання та розпочати лікування, як вберегтися від вірусу та куди звертатися за медичною допомогою, розповіла головний спеціаліст з інфекційних хвороб обласного департаменту охорони здоров’я Валентина Ткаченко.
– На превеликий жаль, не всі хворі на гепатит звертаються за медичною допомогою. Часто люди займаються самолікуванням або приходять до лікарів запізно, коли вірус вже дав серйозні ускладнення. Вкотре хочу наголосити – лише кваліфікований інфекціоніст може поставити правильний діагноз та призначити оптимальний курс лікування, – зазначила Валентина Ткаченко. – Купувати ліки слід тільки у перевірених аптеках, які мають усі необхідні сертифікати та умови зберігання препаратів.
Існує кілька видів гепатиту. Гепатити А та Е ще називають «хворобою брудних рук» або «жовтухою». Основні симптоми – нудота, втрата апетиту, поява жовтуватого кольору білків очей та шкіри. Якщо вчасно розпочати лікування, хвороба не дасть ускладнень. Аби запобігти інфекції, слід дотримуватися правил гігієни, мити руки, овочі та фрукти, не вживати воду із сумнівних джерел.
Найтяжчі форми гепатиту – віруси В та С. Без лікування вони можуть призвести до цирозу або раку печінки. Самостійно розпізнати хворобу дуже важко – вона протікає без симптомів. У рідких випадках пацієнти скаржаться на слабкість та біль у суглобах. Проте такі ознаки характерні й для багатьох інших захворювань. Через це гепатит називають «лагідним вбивцею» печінки. Виявити його можна за допомогою спеціального аналізу.
Вірус гепатиту В та С передається через кров – при переливанні, від матері до дитини, при використанні нестерильних медичних та гігієнічних інструментів. У «групі ризику» – ті, хто вживає наркотики та має незахищені статеві контакти.
Для консультації слід звертатися до Дніпропетровської міської клінічної лікарні №21 за адресою: м. Дніпро, вул. Канатна, 17. Запис за телефонами: (066) 539 9747, (098) 661 38 00. Консультації проводяться на базі 8-го відділення.