Дніпрянам нагадали, як вберегтися від ботулізму

  15.07.2019 14:48   -
Новини

Цього літа в Україні знову спалах ботулізму – надзвичайно небезпечної інфекції. Якщо вчасно не надати допомогу, вона може бути смертельною. Як захиститися від недуги, розповіли в департаменті охорони здоров’я ДніпроОДА.

– Ботулізм – смертельно небезпечна інфекційна хвороба. Її збудник може «ховатися» в будь-яких продуктах, що не пройшли достатню термічну обробку, зберігалися в неналежних умовах чи неправильно перевозилися. Найбільш небезпечні серед них: в’ялена, копчена, солона або консервована риба, м’ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва, копчене м’ясо, – розповіли в департаменті.
Щоб уникнути ботулізму, насамперед не варто купувати рибу на стихійних ринках. А від невипотрошеної в’яленої та копченої риби треба відмовитися взагалі.
Сирі та готові продукти не можна нарізати на одній дошці. Наприклад, для м’яса та овочів мають бути окремі поверхні. Слід ретельно дотримуватись норм теплової обробки продуктів. Овочі та фрукти варто промивати лише чистою водою.
– Симптоми ботулізму: порушення близького зору, сухість у горлі, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, нудота, блювання, здуття живота, закреп. Вони проявляються по-різному: в одних людей – відразу після вживання зараженої їжі, в інших – за кілька днів, – нагадали лікарі.
При підозрі на ботулізм варто негайно звернутися до медика. Від швидкості реакції залежить успішність лікування.