КОЛІР НАСТРОЮ – СИНІЙ

  13.07.2019 00:15   -
Здоров'я

Для здорової людини періодична поява синців на шкірі – не така вже й велика проблема. Зазвичай синці – це лише естетичний недолік і через кілька тижнів проходять самостійно. Але іноді часте виникнення синців – це симптом серйозних захворювань. У яких випадках варто турбуватися і чи можна прискорити загоєння гематом, розповідає лікар-дерматолог Микита АГАФОНОВ.

ЖІНКИ «синіють» більше від чоловіків

У здорових людей синці зазвичай з’яв л я ю т ь с я через по шкоджен ня дрібних підшкірних судин — капілярів: в результаті удару або іншої травми.

Кров із судин, що лопнули, потрапляє в м’які тканини, утворюючи гематому

— підшкірну кровотечу.

З часом колір синяка закономірно змінюється — з червоного в синьо-фіолетовий, потім у жовто-зелений, коричневий.І так до його повного розсмоктування — це обумовлено наявними в крові елементами.

Жінки схильні до появи синців більше, ніж чоловіки, тому що шкіра у них ніжніша, а судини більш крихкі. Але у представників сильної статі також буває вроджена схильність до синців. Людям з крихкими судинами достатньо символічного удару або необережного впливу на м’які тканини (наприклад, здавлювання) для появи синця.

Якщо удару немає, а синець є

Часта і безпричинна поява синців може свідчити про певні проблеми зі здоров’ям або навіть бути симптомом серйозних захворювань. Синці можуть виникати через нестачу в організмі вітамінів В, К, С і Р, які відповідають за відновлення тканин та еластичність судин. У жінок синці нерідко з’являються через нестачу гормону естрогену (можливі причини — менопауза, при йом гормональних препа ратів або вагітність).

Спровокувати рап тове «посиніння» здатний також прийом деяких медикаментів, що викликають розрідження крові — най- ‘
частіше це антидепресанти, анальгетики, протизапальні й залізовмісні препарати. Якщо ви пов’язуєте появу синців з прийо-” ^мом ліків — ^зверніться І. до лікаря, можливо, трібно відкоригувати дозу препарату.

Схильність до виникнення синців (в основному на ногах) може бути викликана і віковими змінами організму. Це пов’язано зі зносом і ослабленням стінок судин.

Що стосується захворювань, то постійна поява синців без видимих причин може бути симптомом цукрового діабету, порушень роботи печінки, хвороб крові або судин.

Коли варто турбуватися

Варто також обов’язково звернутися до сімейного лікаря, якщо з моменту удару пройшло вже більше двох тижнів, а синець самостійно не розсмоктується, більш того — став збільшуватися в розмірах. Тривожними ознаками є і затвердіння, збільшення хворобливості гематоми, больові відчуття у прилеглому суглобі.

Про те, що синець ускладнився інфекцією, свідчать виділення на пошкодженій ділянці шкіри і локальне підвищення температури.
Поспішайте до фахівця і в тому разі, якщо синяк знаходиться поряд з оком і після його появи у вас погіршився зір. Терапевт призначить потрібні обстеження і при необхідності направить до гематолога.

Щоб синяк пройшов швидше

На щастя, у більшості випадків, синяк — це просто синяк, і головна мета його власника — максимально прискорити загоєння неестетичного крововиливу. «По гарячих слідах» це допоможе зробити холодний компрес (підійде грілка з льодом або просто пакет заморожених овочів, загорнутий у тонкий рушник) — він зменшить біль і не дасть розростися гематомі.

Ефективні сучасні аптечні креми і гелі від ударів і синців, які чинять охолоджуючу, протинабрякову та протизапальну дію. Можна також використовувати антиварикозні мазі та гелі (Ліотон, Гепарин, Троксева-зин).

Якщо ви серйозно забили руку або ногу, дайте по-страждалій кінцівці спокій і по можливості розмістіть вище рівня серця — наприклад, ляжте на диван і підніміть руку або ногу на його спинку. Так ви сповільните кровообіг і зменшите потенційні розміри гематоми.

Якщо ж з моменту появи синця пройшло вже більше доби, потрібно робити теплі компреси, масажі і наносити засоби з розігріваючим ефектом, що містять бодягу, бджолину отруту тощо. Не зашкодять при синцях і народні рецепти — компреси на основі алое, капустяного листя або дрібно нарізаної ріпчастої цибулі.

КОНТРАСТНИЙ ДУШ І ЦИТРУСОВІ

Якщо у вас тонка шкіра, крихкі судини і є схильність до утворення синців, приділіть увагу профілактиці. Один з найбільш ефективних заходів — контрастний душ, завдяки якому зміцнюються стінки судин.

Важливо регулярно вживати продукти, що містять необхідний для судин комплекс вітамінів і мікроелементів. Це чорна смородина, цитрусові, петрушка, банани, морква, болгарський перець, шпинат, яйця, риба, горіхи, відвар шипшини.

Ірина КАДЧЕНКО

Поділитись: