Дніпрянам нагадали, як врятувати потопаючого

  09.07.2019 23:49   -
Новини

Аби врятувати життя людині, яка тоне, мало лише вміти плавати. Слід знати кілька простих правил, які дозволять і постраждалому допомогти, і собі не нашкодити. Яких саме – нагадали в управлінні цивільного захисту ДніпроОДА.

– Самотужки допомагати людині, яка тоне, потрібно тоді, коли ви самі добре плаваєте та впевнено почуваєте себе на воді. В іншому випадку можете і потерпілого не врятувати, і самі потрапити в біду, – наголосили в управлінні.
Фахівці нагадали техніку порятунку потопаючого. Підпливаючи до потерпілого, не втрачайте його з виду. Наближатися до нього слід зі спини. Інакше людина може потягти вас на дно, адже в паніці не контролює свої дії.
Обхопіть грудну клітину потерпілого однією рукою і пливіть до берега. Слідкуйте, щоб його обличчя було над водою. Якщо він заважає вам діяти, ненадовго звільніться від нього, пірнувши.
Опинившись на березі, попросіть оточуючих викликати швидку. Постарайтеся відновити дихання та серцебиття потерпілого. Покладіть його грудьми на коліно, видавлюючи з легень воду. Ротову порожнину звільніть від водоростей та піску.
Далі починайте робити штучне дихання. Кожні 10 секунд перевіряйте пульс потерпілого. Робіть штучне дихання до появи серцебиття або приїзду швидкої.