ЗАХВОРІЛА КУРОЧКА РЯБА, або Чому кури ллють яйця?

  09.07.2019 21:19   -
Аграрії

Якщо ви чимало років утримуєте в своєму господарстві курей-несучок, то певно доводилося бачити, як вони несуть яйця без шкаралупи. Навіть досвідчені птахівники частіше за все відразу поставлять діагноз — порушення обміну речовин або нестача кальцію, і почнуть додатково згодовувати крейду, черепашник, кісткове борошно тощо.

Звісно, для здоров’я птиці необхідна достатня кількість мінералів, а їх брак призводить до ламкості й потоншення зовнішньої оболонки шкаралупи, але поява яєць-виливок має зовсім інші причини, що не пов’язані з якістю раціону.

Синдром лиття яєць

Саме так у птахівництві називають вірусну хворобу, що характеризується різким зниженням несучості, розм’якшенням або відсутністю шкаралупи яєць та зниженням їх інкубаційної якості. Вірус уражує не тільки дихальні шляхи, а й клітини яйцепроводів, що й призводить до появи білка та жовтка без оболонок. Хворіють переважно курки м’ясних порід та м’ясо-яєч-них кросів — Брами, Корніши, Кучинські, Ломан-браун, Домінанти та ін. Більш чутливі до цієї інфекції кури, що несуть крашанки коричневого кольору.

Запідозрити лихо можна за різким зниженням продуктивності вдвічі у віці 5,5—7 місяців. Птиця стає кволою і малорухливою, худне, а курчата з інкубаційних яєць таких матерів — нежиттєздатні, гинуть впродовж першої доби. Поступово недуга відступає і в перехворілих особин формується тривалий імунітет, тож масової загибелі не відбувається і власник вважає, що загроза вже минула.

Однак такі кури тривалий час є носіями інфекції. І хоча їх продуктивність поступово відновлюється, вони вже ніколи не стануть добрими несучками. Тому, якщо ви не утримуєте птахів з декоративних міркувань і вашою метою є отримання яєчної продукції — економічно вигідно провести вибраковку, а надалі щеплювати дорослих курей перед яйцевідкладанням, бо лікування хвороби не розроблене.

Курячі паразити

Причиною лиття яєць у свійської птиці також є один з багатьох видів глистів-трематод. Ці дрібні плоскі паразити грушоподібної форми здатні вбити птахів усього за 6—7 тижнів. Якщо ваші курки вільно бігають по подвір’ю і випасаються поблизу водойм — заразитися легко, бо несучки дуже полюбляють ласувати прісноводними молюсками, яких безліч у вологій траві. Саме вони і є переносниками паразитів, що згодом стають статевозрілими у фабрицієвій сумці або яйцепроводі курей та спричинюють їх запалення. Як наслідок — порушується функція білкових і шкаралупових залоз і утворюються аномальні яйця. Згодом через 3—4 тижні знижується апетит, кури сидять тривалий час на гніздах, але не несуться. Якщо почати лікування до цього моменту — є шанс на порятунок. Різке підвищення температури, відмова від корму і пронос — ознаки того, що птицю вже не врятувати.

Незважаючи не спекотне літо, в останні дні спостерігається дощова погода і ризик зараження підвищується. Тому не забувайте з метою профілактики давати з кормом препарати на основі празиквантелу в дозі 5 мг/кг упродовж 3 діб. Ця доза буде також ефективною при появі перших ознак хвороби.

Ксенія БРАГІНСЬКА, лікар-ветеринар

Поділитись:

Попередня стаття: