Як безпечно провести купальский обряд

  05.07.2019 11:34   -
Новини

У ніч з 6 на 7 липня Дніпропетровщина порине в колоритну атмосферу традиційного східнослов’янського свята – Івана Купала. Чимало людей святкують купальську ніч, стрибаючи через багаття. Вважають, що в такий спосіб полум’я очищує від хвороб і невдач.

Як провести обряд безпечно, нагадав начальник управління цивільного захисту населення ДніпроОДА Сергій Коваленко.
– Спочатку варто вибрати місцину для розведення багаття. Якщо йдеться не про туристичне вогнище, а велике кострище для ритуальних потреб, то його слід розташувати за 10 метрів до листяних дерев і за 25 метрів – до хвойних. Доречно робити це на майданчиках, які вже використовувалися з цією метою, – розказав про основні правила пожежної безпеки Сергій Коваленко.
Він нагадав, що місце для ритуального вогнища треба правильно підготувати. Зокрема, зняти дерен, а сухе листя, гілки й траву, які можуть зайнятися, варто відгребти подалі.
Ні в якому разі не слід розпалювати вогонь у хвойних молодниках, адже це може спричинити верхову пожежу. Також заборонено розкладати вогнище на ділянках із сухим очеретом, мохом чи травою.
Закінчивши святкування, залишки багаття треба ретельно загасити.
Нагадаємо, Івана Купала – одне з головних свят сонячного календаря. Священним атрибутом купальської ночі вважається вогонь. Полум’я здобувають виключно тертям дерева об дерево. Вогнище повинно горіти всю ніч, і ніхто не має права його погасити. Стрибати можна поодинці або парами, головне – не обпектися.