У Дніпрі вчетверте відбувся фестиваль «Пісні, народжені в АТО»

  29.06.2019 15:01   -
Новини

Зо два десятки музичних композицій – від лірики до репу. Їх виконували не імениті артисти, а бійці. Співали про те, що на душі: про воєнні будні, втрати, материнські сльози, побратимів, любов, дружбу, щастя й Україну. Пісенний мікс звучав у Дніпрі на ІV Всеукраїнському фестивалі «Пісні, народжені в АТО».

Фестиваль давно вийшов за межі музичної події і став місцем зустрічі побратимів та однодумців. Традиційна точка збору – літній театр парку ім.Шевченка.
– Сцена об’єднала 20 талановитих бійців з різних куточків України. Це лауреати минулих років і новачки. Сподіваємося, наступний, п’ятий, фестиваль буде ще яскравішим. І нарешті, у мирній Україні, – наголосила начальниця управління з питань учасників АТО облдержадміністрації Наталія Шуліка.
Відкрив гала-концерт хор. Але незвичний. Зо три десятки волонтерів заспівали в супроводі військового оркестру оперативного командування «Схід». Виступ став приємною несподіванкою. Яку пісню готували, до останнього тримали в секреті.
– Заспівали гімн ЗСУ. Він формує психологію звитяжця, стверджує цінності національної єдності, несе дух величі українців й надихає на перемогу. Дуже сильна пісня, – розказав волонтер Іван Зеленьов.
Якість звучання хору залежала від диригента Олександра Жарія. Один помах його диригентської палички – і музиканти зі співаками – єдине ціле.
Зі сцени для гостей звучали свіжі композиції. Серед дебютантів – демобілізований Сергій Цигіпа з позивним «Майор Вихор».
– Усе буває вперше. Пригадав, як писати вірші та музику. Тому я тут, на гала-концерті. Моя пісня народжувалася вже після повернення додому. Вийшла навіть не пісня, а міні-поема чи віршована розповідь, – розказав виконавець. – Переконаний, перемагає той, хто співає та посміхається. Гумор і пісня – наша друга зброя. А перша – любов до України.
Окрім новачків – і бувалі лауреати. Вони об’їхали з гастролями всю Україну, неодноразово виступали з концертами на передовій. Їхні пісні впізнають з перших акордів.
Нагадаємо, «Пісні, народжені в АТО» – проект, який у Дніпрі започаткували у 2016-му. Це понад 70 виконавців із числа військовослужбовців і волонтерів, майже 150 пісень на трьох дисках загальним тиражем понад 15 тисяч примірників.