ЗНОВУ ПРО ПЕНСІЇ

  26.06.2019 12:31   -
Суспільство

Тиждень тому гостем зорянської гарячої лінії був керівник обласного управління Пенсійного фонду Юрій КОЗАК

— У 2019 році відбувся черговий етап підвищення військових пенсій. Чому не на 25% від пенсії, яку я отримував?
— Ще 21 лютого минулого року Кабмін прийняв Постанову «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб».

Відповідно до її пункту 1 перерахунок пенсії здійснювався з урахуванням розміру окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткової надбавки за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою, яку особа обіймала на дату звільнення (на дату відрядження для роботи до органів державної влади, органів місцевого самоврядування або сформованих ними органів, на підприємства, в установи, організації, вищі навчальні заклади), що визначені станом на 1 березня 2018 року.

Відповідно до пункту 2 цієї ж Постанови виплата перерахованих відповідно до пункту 1 цієї Постанови підвищених пенсій (з урахуванням доплат до попереднього розміру пенсій, підвищень, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, що визначені законом), проводиться у таких розмірах:

з 1 січня 2018 року — 50 відсотків; з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року

— 75 відсотків;

з 1 січня 2020 року — 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

Перерахунок проводився на підставі довідок про розмір грошового забезпечення, які надані уповноваженими органами силових відомств, шляхом обчислення нового розміру пенсії з його подальшою поетапною виплатою.

З 1 січня 2018 року до «старого» розміру пенсії було нараховане підвищення, яке обчислено як 50 відсотків від різниці між новим розміром пенсії та розміром пенсії, яку ви отримували до перерахунку. З 1 січня 2019 року підвищення обчислюється вже в розмірі 75 відсотків від цієї різниці.

Наприклад

У 2017 році ви отримували пенсію 3000 грн. Після проведення перерахунку з оновленого грошового забезпечення її розмір дорівнює 4000 грн.
У 2018 році до виплати підлягало 3500 грн: 4000 грн. – 3000 грн.=1000 грн.
1000 грн. х 50% = 500 грн. 3000 грн. + 500 грн. = 3500 грн.
З цього ж року розмір пенсії, відповідно, становить 3750 грн.

— Електронне пенсійне посвідчення (ЕПП)
— це пластикова картка, яка поєднує в собі і банківську картку, на яку надходять пенсійні виплати, і посвідчення особи з відповідними персональними даними.

Завдяки електронному пенсійному посвідченню, особа — власник посвідчення має можливість отримувати пільги, серед яких

— безкоштовний проїзд у громадському транспорті, участь пенсіонера у різних соціальних та адресних програмах, отримання знижок у магазинах, аптеках тощо.

Перевагою електронного пенсійного посвідчення також є те, що посвідчення вже містить електронний цифровий підпис (ЕЦП), який дає змогу отримувати спектр послуг Пенсійного фонду в електронному вигляді.

Для оформлення електронного посвідчення необхідно звернутись особисто до сервісного центру за місцем проживання з паспортом, довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера та з кольоровим фото для подання заяви формату 300 х 250 мм (1 шт.).

— Як можна отримати інформацію про розмір пенсії або про сплату страхових внесків у разі, якщо немає можливості відвідувати органи Пенсійного фонду?

— Однією із сучасних форм обслуговування громадян є надання електронних послуг через Веб-портал електронних послуг ПФ України. Процедура реєстрації зараз максимально спрощена. На сьогодні існує два способи реєстрації:

— звернення до сервісного центру та складення заяви. Після цього ви отримаєте код, за допомогою якого реєстрацію можна продовжити вже вдома, зайшовши на офіційну сторінку — http://portal.pfu.gov.ua та обравши пункт меню «Зареєструватися».

— онлайн -реєстрація з використанням електронного цифрового підпису (ключа ЕЦП)
— не виходячи з дому.

Користувачі електронних послуг мають можливість отримувати виписки з індивідуальними відомостями (форми ОК-5 та ОК-7), переглядати дані електронної пенсійної справи, направляти звернення з будь-якого питання та отримання відповіді, не відвідуючи Пенсійний фонд, надавати запити на попередню підготовку документів (довідок, виписок тощо).

— У період одержання військової пенсії я проходив службу в АТО. Чи маю право на перерахунок вже призначеної пенсії?
— Після звільнення зі служби виплата пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або повторного прийняття їх на службу за контрактом — у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, до дня фактичного звільнення.

Розмір пенсії буде обчислено з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за останньою штатною посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, у порядку, встановленому Кабміном.

У разі звільнення після повторного прийняття на військову службу вам необхідно звернутися до військового комісаріату за місцем проживання з питання оформлення матеріалів для перерахунку з урахуванням додаткової вислуги років.

Якщо новий розмір пенсії буде нижчий за розмір, який ви отримували до повторного прийняття на службу, виплата пенсії проводитиметься у розмірі, який ви отримували до призову або прийняття на службу.

Записав Любомир ЛОГОВЕНКО

Поділитись:

Попередня стаття:

Наступна стаття: