На Дніпропетровщині створять програму інтегрованої реабілітації АТОвців

  13.06.2019 22:38   -
Новини

Після операції й лікування важкопораненим бійцям потрібен ще довгий період відновлення. І фізичного, і психологічного. Перша в Україні програма інтегрованої реабілітації АТОвців з’явиться на Дніпропетровщині. Створити її допоможуть литовські фахівці.
– На Дніпропетровщині створили два сучасні реабілітаційні центри для наших бійців. Поправити здоров’я після повернення з війни хлопці можуть і у Литві. Так, у Друскінінкайському шпиталі за 4 роки пролікувалися понад 160 АТОвців, – зазначив заступник голови ДніпроОДА Володимир Юрченко. – Зараз разом із литовськими партнерами працюємо над створенням програми інтегрованої реабілітації бійців. Вона діятиме спочатку на регіональному рівні, а згодом, сподіваємося, й по всій Україні.
Програма передбачатиме об’єднання зусиль військових та цивільних медиків, фахівців із фізичної та психологічної реабілітації.
Литовські партнери ознайомилися з роботою Дніпропетровської лікарні імені Мечникова. Медики закладу кажуть, у важко поранених, яких евакуюють із фронту, найулюбленіша фраза – «Головне, довезіть живим до Мечки».
– Дніпропетровщина має унікальний досвід порятунку важко поранених, – сказав директор Вільнюського Центру психічного здоров’я Мартінас Марцінкявічюс. – Наша позиція – реабілітація має починатися відразу після повернення бійця з фронту. Аби він міг якомога швидше стати до нормального цивільного життя. Маємо у цьому багатий досвід. Тож уже цієї осені чекаємо на стажування у Литві медиків Дніпропетровщини.
У відділенні інтенсивної терапії – декілька хлопців у важкому стані. Олександра Беспалова доставили із пораненням у голову – шматки кулі з крупнокаліберного кулемета потрапили в око і застрягли в потилиці. Хлопець 11 днів провів у комі, та вже прийшов до тями і потроху одужує.
– За період війни наші медики допомогли понад 3 тисячам важко поранених бійців. Багато з них – із контузіями, травмами голови. Без фізичної та психологічної реабілітації у таких хлопців немає майбутнього. Тому допомога медиків і реабілітологів для них вкрай важлива, – підкреслив головний лікар Дніпропетровської лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко.
У складі литовської делегації – канцлери міністерств охорони здоров’я та оборони краю, провідні військові медики та реабілітологи.