Гикавка, перейди на Федота!

  22.05.2019 11:32   -
Загальне Здоров'я Люди

З нею стикалася кожна людина, і в порівнянні з серйозними недугами, вона здається дрібницею, яка швидко проходить сама по собі. Але якщо гикавка турбує регулярно і довго не припиняється, це може бути симптомом різних захворювань.

Чому виникає гикавка, і в яких випадках варто звертатися до фахівця, розповіла лікар-невропатолог вищої категорії Оксана Щитник.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Причини — переїдання, алкоголь, стрес

Гикавка — це наслідок мимовільних спазмів діафрагми, що викликають приплив повітря в легені, а це, в свою чергу, обумовлює різке змикання голосових зв’язок з характерним звуком. Найчастіше гикавка виникає без видимої причини і зазвичай не завдає жодної шкоди, швидко припиняючись самостійно.

Всього існує кілька десятків чинників, здатних спровокувати гикавку. Найпоширеніші серед них — переїдання, алкогольне сп’яніння, переохолодження організму, стрес, вживання газованих напоїв, сильний сміх і заковтування повітря при поспішному ковтанні їжі або жуванні жуйки. Виникнення гикавки також може бути пов’язане з прийомом ліків — зокрема, анестетиків, стероїдів, препаратів, що призначаються при хворобі Паркінсона та онкологічних захворюваннях.

Викликати гикавку може і роздратування блукаючого або діафрагмального нервів (можливі причини — деякі захворювання, переляк, незручна поза).

Коли варто турбуватися

Але якщо напади гикавки виникають часто (кілька разів на день або кілька днів на тиждень), є тривалими (тривають більше години) і/або болісними (супроводжуються болем у грудях, печією або порушенням ковтання), варто проконсультуватися у сімейного лікаря або невропатолога. Це може бути симптомом ряду захворювань головного і спинного мозку, черепно-мозкової травми, інфаркту міокарда, діабету, інфекційних хвороб. Періодична або постійна гикавка також може виникати при хворобах нирок і травної системи, бути наслідком розвитку пухлини в зоні грудної клітини, діафрагми чи стравоходу.

У деяких людей гикавка виникає після загальної анестезії або операцій в черевній порожнині.

Лікар направить вас на додаткові обстеження і при необхідності призначить лікування основної патології.
Нюхайте нашатир і висовуйте язик

Оскільки гикавка — це не захворювання, а мимовільна фізіологічна реакція, конкретних методів її лікування не існує. Щоб позбутися від гикавки, потрібно припинити спазми діафрагми і стравоходу. Зробити це можна або шляхом відволікання уваги, або за допомогою дихальних прийомів. У випадках «звичайної» гикавки цього, як правило, досить.

Ось найпоширеніші способи, як перестати гикати:

– повільно випийте склянку води дрібними ковтками;
– затримайте дихання на максимально можливий час;
– зробіть декілька нахилів вперед (для стиснення грудної клітини) або сядьте і підтягніть коліна до грудей на кілька хвилин;
– розсмокчіть шматочок льоду;
– понюхайте ватку, змочену нашатирним спиртом;
– під час гикавки відкрийте рот, максимально висуньте язик і злегка потягніть його вниз великим і вказівним пальцями;
– посмокчіть часточку лимона або, навпаки, з’їжте чайну ложку цукру;
– злякайте людину.

Офіційна і народна медицина одностайні: якщо ви хочете вгамувати гикавку, головне — не зосереджуватися на цьому занятті, а постаратися переключити увагу і відволікти своє тіло, тоді спазм мине самостійно.

Неймовірно, але факт

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, надовший у світі напад гикавки стався в американця Чарльза Осборна: він гикав упродовж 68 років. Почався напад у 1922 році (чоловік якраз вирішив заколоти свиню), і тривав… до 1990 року. За цей час Чарльз гикнув близько 600 мільйонів разів. Лікуванню гикавка не піддалася, але це не завадило Осборну вести нормальний спосіб життя, двічі одружитися і мати 8 дітей. Середня частота гикань на початку нападу становила 40 разів на хвилину, потім скоротилася до 20—25 разів. Чарльз Осборн помер у віці 96 років від виразки шлунка, за кілька місяців до смерті гикавка у нього припинилася.

Ірина Кадченко

Попередня стаття:

Наступна стаття: