Дніпровські лікарі нагадали, як вберегтися від інфаркту та інсульту

  17.05.2019 03:03   -
Новини

Мовчазний вбивця – так називають артеріальну гіпертонію. Третина людей, які мають підвищений тиск, не знають про це. Натомість він призводить до половини інфарктів та інсультів. Як вберегтися від «серцевої катастрофи», розповів дніпровський кардіолог Василь Крамаренко.

– На совісті підвищеного артеріального тиску кожен другий інсульт та інфаркт, яких в Україні щорічно реєструють понад 150 тисяч. Від серцево-судинної патології кожного року вмирають більше 500 тисяч людей. Більшість з тих, хто не виживає, – люди до 70 років, працездатні і соціально активні, – наголосив кардіолог..
За словами лікаря, кожна третя людина, яка страждає на гіпертонію, не здогадується про це. А третина з тих, хто знає, не лікується.
-Немає такої гіпертензії, за дуже рідкісним винятком, з якою ми не могли б впоратися. Головне – підходити до лікування осмислено. А ще – аби лікар та пацієнт були союзниками, – сказав Василь Крамаренко.
Контролювати тиск слід не лише за допомогою медикаментів, а й здорового способу життя.
– Між масою тіла і гіпертонією – прямий зв’язок. Якщо перевищення тиску незначне, то часто скорегувати його можна за допомогою самої дієти. Мінус кілограм – мінус одна позначка на тонометрі, – зазначив лікар-кардіолог.
Важлива й щоденна фізична активність, наголосив Василь Крамаренко. 30 хвилин ходьби, плавання, їзди на велосипеді або ігрових видів спорту. Навантаження мають бути комфортними – без болю, вираженої втоми, задишки.
– Це міф, що гіпертоніки обов’язково мають головний біль. Аби вчасно дізнатися про проблему з підвищеним тиском, необхідно його регулярно вимірювати. Молодим людям – не рідше одного разу на два роки. Старшим за 40 років – кожні 6 місяців. А тим, кому вже діагностували гіпертонію, – кожного дня, – сказав Василь Крамаренко.
Підібрати ефективне лікування від гіпертонії допоможе сімейний лікар або кардіолог