Про децентралізацію — танцем і піснею

11 травня в Миколаївській об’єднаній територіальній громаді пройшов ІІ Децентралізаційний міжрегіональний фестиваль мистецтв «Квітка Присамар’я»

Він став можливим завдяки підтримці Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування, компанії ДТЕК, місцевих підприємців та сільгоспвиробників, громадської організації постраждалих на виробництві, в/о «Павлоградвугілля», НПГУ та виконкому Миколаївської сільської ради.

Цього року позивні «Вас вітає квітка Присамар’я» вже вдруге об’єднали таланти на сцені Миколаївського будинку культури: 1100 виконавців від 4 років до найповажнішого віку презентували свої творчі подарунки.
Громада з радістю прийняла на гостинній миколаївській землі учасників та гостей з Томаківської, Межиріцької, Слобожанської, Вербківської, Богданівської, Миколаївської Васильківського району, Троїцької, Іларіонівської, Славгородської, Межівської, Васильківської об’єднаних територіальних громад, а також міст Запоріжжя, Павлограда, Першотравенська, Добропілля та Підгородного.

Були представлені 25 сіл та селищ з 4 областей — загалом понад півтори тисячі закоханих у мистецтво танцю й співу талановитих особистостей та їх шанувальників. А щоб гості почувалися затишно і безпечно, на фестивалі працювали медики, правоохоронці, спеціалісти з надзвичайних ситуацій і ціла команда волонтерів. Кожен мав змогу взяти участь у квестах, різноманітних майстер-класах, навіть на початковому рівні опанувати… справу коваля. А бажаючі вже готувалися вирушити на екскурсію мальовничими куточками громади. Утворилося справжнє фестивальне містечко, на яке з цікавістю споглядали всі, хто їхав трасою на Дніпро чи Петропавлівку.

Тому в привітальному слові голова Миколаївської об’єднаної громади Віктор Одоєвцев зазначив, що головне — дружба між людьми і громадами, що народжується під час таких святкових подій.

Однією з родзинок фестивалю став урочистий парад — хода єдності та сучасності. Попереду молодь на велосипедах — майбутнє Миколаївської громади, яка з гордістю носить почесне звання велосипедної столиці Дніпропетровщини. Поруч з ними була малеча, що тільки переймає естафету велоруху та прагнення до здорового способу життя.

На добру згадку про себе учасники фесту прикрасили квітами, які вони привезли з собою, паркову клумбу біля Будинку культури.

…Але ось настає урочистий момент: на фестивальній сцені — директор Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Кришталевий «децентралізаційний» кубок передається від громади, де фестиваль уже відбувся, господарям, які приймають гостей сьогодні.

Віктор Миколайович Одоєвцев отримує цей фестивальний символ з рук голови Червоногригорівської селищної об’єднаної територіальної громади Миколи Степановича Матюка. Миколаївська громада буде його хранителем і володарем до 1 червня. А далі він знов помандрує фестивальними шляхами об’єднаних громад Дніпропетровщини.

Оцінювало виступи учасників високопрофесійне журі — люди, які своєю багаторічною працею та значним досвідом у сфері культури й мистецтва здобули собі повагу та визнання на найвищому рівні. Головою журі обрали Тетяну Павлівну Поляк — завідуючу театральним відділенням Дніпропетровського театрально-художнього коледжу.

Не поступалися своїй тимчасовій очільниці й інші представники журі. Олена Бабенко — викладач хореографiчних дисциплiн вищої категорiї Школи мистецтв міста Краматорська, член Спiлки хореографів, лiцензований суддя Всесвiтньої унiї культури та мистецтв. Вона керує багаторазовим лауреатом мiжнародних та всеукраїнських конкурсiв — зразковим хореографічним колективом «Апельсин». Володимир Анатолійович Дягілєв — викладач народно-сценічного танцю Дніпропетровського театрально-художнього коледжу.

Проте найбільше уваги отримав зірковий гість фесту — суперфіналіст 5-го сезону телешоу «Х- фактор», автор-виконавець та саунд-продюсер Влад Ульянич.

Кубком голови Миколаївської об’єднаної територіальної громади нагородили дружну команду майстрів ковальської справи. Це хлопці, які зробили фестові незабутній подарунок, виготовлений власними руками — ковану квітку. Саме вона цього року стала символом Миколаївського фестивалю.

Завершив фестиваль «Квітка Присамар’я» своїм виступом запальний, яскравий й талановитий Влад Ульянич.
Українське народне мистецтво ХХІ сторіччя — різнобарвне і яскраве, його сучасність базується на глибинних історичних коренях. Тому так багато було почуто й побачено суто українського, нашого, рідного.

А ще воно дуже інтернаціональне. Щоб у цьому переконатися, варто було побувати на фестивалі, побачити на одній сцені неперевершений справжній гопак, емоційну тарантелу та романтичний танок у японській стилістиці.

«Квітка Присамар’я» вкотре довела: діє децентралізація — спрацьовує реформа.

Надія КОВАЛЬ