У Дніпрі відкрився Центр колективного користування науковим обладнанням

  16.04.2019 12:27   -
Новини

У Національному техуніверситеті «Дніпровська політехніка» запрацював Центр колективного користування науковим обладнанням. «Інноваційна геоенергетика» – один з осередків, які наразі створюють в українських вишах. Доступ до передового оснащення, на якому можна проводити актуальні дослідження, мають українські вчені з різних університетів.
Як повідомили в департаменті освіти і науки ДніпроОДА, серед сфер дослідження – розподіл, споживання та поєднання різних джерел енергії, утилізація вторинних енергоресурсів, енергоефективні технології та енергозбереження. Для практичних дослідів – шість лабораторій, обладнаних новітнім устаткуванням.
Наукові розробки обіцяють запроваджувати в навчальний процес. Залучатимуть і студентів.
Доступ до роботи на «колективному обладнанні» вже мають Український державний хіміко-технологічний університет, Криворізький національний університет та Дніпровський державний технічний університет. Втім це не межа. Заявки на користування оснащенням можуть подавати всі бажаючі.
Крім Дніпра, подібні Центри запрацювали в Сумах, Маріуполі, Ужгороді, Києві, Харкові. Цьогоріч планують створити ще шість, один з яких – при ДНУ ім. Олеся Гончара.
У 2018-му на створення та комплектацію Центрів в українських вишах держава спрямувала 33 млн грн. Ще стільки ж передбачено на 2019-й. У 2020 році планують виділити 56 млн грн.