У громадах області створять добровільні пожежні команди

  16.04.2019 12:16   -
Новини

П’ять громад області наразі створюють добровільні пожежні команди, які будуть оберігати спокій селян. .

– П’ять громад області приєдналися до європейського проекту з удосконалення системи цивільного захисту. Міжнародні та національні експерти вчитимуть їх організовувати безпеку на території, – розповіла директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна. – Представники громад вже побували в Польщі, де ознайомилися з роботою місцевих пожежних команд. Тепер створюватимуть подібні формування у себе в селах.
Представники громад у захваті від побаченого в Польщі. Українці побували в центрі екстрених викликів у Варшаві. Там – величезне приміщення з моніторами. Вони отримують сигнали з усіх камер відеоспостереження, розташованих столицею. Тож спокій мешканців завжди під пильним оком надзвичайників.
Ознайомилися і з роботою пожежних дружин у польських гмінах – громадах. Відвідали Лешноволу, Нову Волю, Мрокув, Фаленту.
– Були вражені швидкістю реагування пожежних команд на виклики. На збори після дзвінка – менше півхвилини. Машини летять на місце події зі швидкістю вітру, – розповіла голова Гречаноподівської ОТГ Галина Усик. – У Польщі бути добровольцем-пожежником дуже почесно. В нашій громаді також є бажаючі охороняти безпеку на території. Добровільну пожежну команду плануємо зібрати з представників усіх 15 сіл. Кожен населений пункт матиме власного «дружинника».
Добровільні пожежні команди пройдуть навчання на спеціальних тренінгах. Заняття проводитимуть українські надзвичайники та іноземні експерти.
Загалом до проекту «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах» за Програмою «U-LEAD з Європою» долучилися 5 громад Дніпропетровщини – Гречаноподівська, Лошкарівська, Новоолександрівська, Троїцька, а також Миколаївська ОТГ Васильківського району.