У Дніпрі створили мапу екологічних акцій

  12.04.2019 15:28   -
Новини

Мапа створена для координації зусиль мешканців і влади з наведення ладу в місті. Представники мерії та громадських організацій Дніпра закликали мешканців спільними зусиллями наводити лад у місті. Активісти з власної ініціативи влаштовують прибирання публічних просторів. А міська влада зі свого боку забезпечує вивезення та утилізацію зібраного сміття.

– Ми всіляко підтримуємо ініціативи мешканців щодо прибирання громадських місць, надаємо технічну та організаційно-методичну допомогу, координуємо процеси прибирання міста, а також вивозимо зібране активістами сміття для подальшої його утилізації, – повідомила заступник директора департаменту – начальник управління комунальної екології департаменту екологічної політики міськради Ірина Козлова.
Також вона додала, що велика кількість екологічно свідомих громадських організацій та ініціативних мешканців вже мають позитивний досвід співпраці з міською радою протягом останніх років.
– Наш комітет уже не перший рік бере участь в екологічних толоках та інших акціях за підтримки міської ради. Також ми самі ініціюємо прибирання та проводимо їх під гаслом «Чисте серце – чисте місто». Ми прибирали у парку Шевченка разом із департаментом екології міськради. Звідти вивезли два величезних КамАЗи сміття. У цьому році плануємо прибрати Самарський парк у Придніпровську та Новокодацький парк, – розповів керівник Дніпровського оргкомітету «Рух реформації» Сергій Амелін.
Координатор руху Street Workout Ukraine, екоактивіст Павло Грендач зі свого боку додав, що здоровий спосіб життя, який популяризує цей рух, неможливий без чистого довкілля. Тому у найближчі місяці його активісти планують влаштувати низку заходів, спрямованих на збереження та покращення екологічного стану планети.
Екоактивістка, представниця Aqua-Travel Club Олександра Посипайченко закликала містян свідомо ставитися до природи та екологічного способу життя.
– Два тижні тому ми влаштували перший суботник на одному з острівців Дніпра. Здавалося б, звідки на острові сміття? Але й там ми зібрали неймовірну кількість пляшок, пакетів, різних упаковок. Завдяки участі департаменту екологічної політики мерії Дніпра це сміття було вивезене з острова, – розповіла Олександра.
Ірина Козлова також розповіла, що для координації зусиль мешканців міста з наведення чистоти створена карта, її додано на відкриту мапу Дніпра. На карті відображатимуться всі події (суспільні ініціативи), які стосуються екології, санітарного стану міста, та пропозиції щодо організації таких заходів. Якщо хтось захоче влаштувати прибирання, він може звернутися на гарячу лінію міськради, залишити заявку, після чого відповідну територію буде позначено на карті. Інші ж мешканці матимуть змогу бачити, де та які заходити відбуваються, і приєднуватися до них. Активісти зможуть об’єднувати зусилля, а міська влада розумітиме, де та в яких масштабах потрібна допомога, і вчасно надаватиме її.
Найближча велика акція з прибирання міста відбудеться вже наступної суботи – 20 квітня. Вона приурочена до Міжнародного дня Землі, який проголошений Генеральною Асамблеєю ООН та щороку відзначається 22 квітня. Локації будуть на правому та лівому березі. Толока триватиме з 10-ї до 14-ї години. До участі запрошуються всі охочі мешканці Дніпра.