У Петриківському районі розчистили 5 км річки Чаплинка

  08.03.2019 05:48   -
Новини

Стояча вода, мул та зарості очерету, – за десятки років колись повноводна річка Чаплинка пересохла. Нині її відновлюють обласним коштом. Підрядники вже розчистили майже п’ять кілометрів водойми.
Мешканці Петриківського району пам’ятають Чаплинку стрімкою та глибокою. Проте за багато років вона сильно замулилась та майже висохла. За розчищення річки взялися восени 2018-го.
– Моє дитинство пройшло на цій річці. Пам’ятаю її мальовничою та повноводною. З хлопцями і рибу ловили, і корів пасли, і відпочивали там. Але з часом вона замулилась та заросла. Стало менше проточної води, влітку річка пересихала, – згадує виконуючий обов’язки старости села Хутірське Володимир Чернуський.
Розчистку розпочали з межі сіл Хутірське та Мала Петриківка. Нині роботи йдуть на двох ділянках та рухаються у напрямку річки Оріль. Одночасно працюють екскаватори та земснаряд. Підрядники чистять дно від мулу та водоростей, розширюють береги, прибирають зарості. Місцями – копають нове русло.
– По суті, копаємо річку «з нуля», бо русла майже немає. Працюватимемо ще місяць – до нересту. Після паузи роботи відновимо. Загалом плануємо розчистити 15-кілометрову ділянку, – сказав представник підрядної організації Федір Кравець.
Загалом за чотири роки на Дніпропетровщині втілили понад 60 еко-проектів.