У Дніпрі посилять заходи боротьби з амброзією

  07.03.2019 04:20   -
Новини

Депутати міськради Дніпра нещодавно ухвалили програму з виявлення, локалізації та знищення амброзії полинолистої та інших алергенних бур’янів. Програма розрахована на п’ять років. Її загальне фінансування – 84 млн гривень. Зокрема, цього року з міського бюджету планується виділити 25 млн гривень.

Стратегія локалізації та ліквідації амброзії включає комплекс заходів і методів. Серед них і вже звичні, як, наприклад, механічне скошування рослин, і такі, що раніше не застосовувалися. Йдеться про обприскування біоактивними речовинами (не гербіцидами) територій, де немає житлової забудови.
Вперше у рамках згаданої програми місто планує придбати так звані пилкові пастки, які допомагатимуть контролювати вміст пилку у повітрі та визначати, звідки саме його несе вітер.
-Ці пастки зможуть значно полегшити роботу медичних працівників, оскільки буде відомо, на який пилок у той чи інший період іде алергічна реакція, й можна буде передбачити сплески захворюваності. Такі прилади можуть працювати в радіусі 40 км. Їх у місті плануємо встановити два – на лівому та правому берегах», – розповів директор департаменту екологічної політики міськради Олег Семенко.
Серед заходів програми – «вакцинація» дітей і дорослих, які мають хронічну алергію на амброзію у тяжкій стадії протікання. Для цієї категорії пацієнтів процедура буде безкоштовною.
Представник мерії також наголосив: у боротьбі з амброзією значно посилиться контроль за балансоутримувачами територій. На тих, хто ухилятиметься від догляду за прилеглими ділянками, чекають штрафи – як за порушення правил благоустрою. Максимальне стягнення для містян – 1360 гривень, для підприємців – 1750 гривень.
-У зв’язку з цим проводитимемо інформаційно-роз’яснювальну роботу, зокрема, з представниками ОСББ, органів самоорганізації населення, квартальних комітетів щодо утилізації амброзії на їхніх територіях. Звісно, переважний обсяг робіт у місті робитимуть комунальні служби. Однак балансоутримувачі тих чи інших територій повинні самостійно за ними доглядати, – наголосив Олег Семенко.
Виявивши амброзію, містяни можуть звертатися на гарячу лінію мерії Дніпра: +38 (056) 732 12 12, +38 (095) 732 12 12, +38 (096) 732 12 12, +38 (073) 732 12 12.