На Дніпропетровщині звели найпотужнішу сонячну електростанцію в Україні

  26.02.2019 00:48   -
Новини

На Дніпропетровщині запрацювала найбільша та найпотужніша сонячна електростанція в Україні. На повну потужність її планують запустити вже у березні. Електростанцію звели поблизу села Старозаводське Нікопольського району. Будівництво тривало менше року, – про це повідомляє прес-служба ДніпроОДА.

Близько 750 тисяч панелей вироблятимуть майже 200 МВт електроенергії. За потужністю електростанція входить в трійку найбільших в Європі. Її звели коштом українського та китайського інвесторів.
Будівництво гігантського об’єкта розгорнулося у квітні 2018-го на майданчику в 400 га, поблизу села Старозаводське Нікопольського району.Ко лись це був рудний кар’єр, та вже декілька десятиліть там нічого не добували. А для сільського господарства ґрунт був непридатний. Тож саме ці землі обрали під майбутню електростанцію.
Роботи стартували відразу після підписання угоди між інвесторами – українською компанією ДТЕК і китайською China Machinery Engineering Corporation (CMEC).
– Наша компанія має великий досвід будівництва сонячних електростанцій в різних країнах світу. Але цей проект – найбільший, тож є великим викликом для нас, – сказав генеральний директор СМЕС Чжан Чунь. – Маємо намір і надалі розвивати «зелену енергетику», адже це дуже перспективний напрям.
Майже 750 тисяч сонячних панелей – загальною потужністю 200 МВт. За рік електростанція вироблятиме близько 280 млн КВтч. Цього достатньо, аби забезпечити електрикою приблизно два середніх українських міста. Наприклад, таких як Нікополь та Марганець.
– Будівництво такого мегаоб’єкта у рекордний термін стало можливим завдяки підтримці обласної влади, – підкреслив директор Нікопольської СЕС Олег Соловей. – Дніпропетровщина – промисловий регіон, великий споживач електроенергії. Тож збудували найпотужнішу електростанцію ближче до заводів-гігантів.
На відміну від інших джерел енергії, сонячна – екологічно чиста та невичерпана.
Цей об’єкт приноситиме Дніпропетровському регіону близько 20 млн гривень щорічних податкових надходжень. Ще 10 млн гривень виділятимуть на розвиток соціальної інфраструктури – за програмою соціального партнерства. Ці кошти підуть на ремонти шкіл, лікарень, придбання шкільних автобусів.
Вже у березні електростанція запрацює на повну потужність.

Поділитись: