В області облаштували 30 інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з особливими потребами

  12.02.2019 18:20   -
Новини

Затишне приміщення, комфортне для всіх малюків; світлий, «теплий» дизайн; м’які пуфи і зручні меблі; багато яскравих іграшок та книжок, – все – для розвитку особливої малечі. За таким стандартом у різних куточках регіону з’являються інклюзивно-ресурсні центри. Нині їх в області вже 30. Про це повідомила прес-служба ДніпроОДА.

Інклюзивно-ресурсні центри створюють за єдиним типовим проектом. Нині таких осередків понад 500 по всій країні. На Дніпропетровщині їх створюють обласним коштом або зусиллями громади.
– Важливо, аби необхідну допомогу вузькоспеціалізованих фахівців діти могли отримувати за місцем проживання. Тож інклюзивно-ресурсні центри створюємо в різних районах, – кажуть у прес-службі.
«Перша ластівка» Дніпропетровщини – інклюзивно-ресурсний центр, створений на базі Солонянської опорної школи. Його відкрили наприкінці 2017-го. Восени 2018-го такий заклад запрацював на Петриківщині, а на початку 2019-го – у Магдалинівському районі.
У центрах продумано все для комфорту особливої малечі. Дітлахи можуть набути побутових навичок або відпочити. У залі лікувальної фізкультури – реабілітаційні бруси, шведська стінка.
З дітьми займаються досвідчені фахівці. Дефектологи, логопеди, психологи, реабілітологи. Для індивідуальних занять – кабінети із сучасним обладнанням. Для групових – навчальна кімната. Там – зручні парти, полички із книжками, м’які крісла.
– Наші вихованці почуваються у центрі наче вдома. Для них намагаємося створити максимум комфорту і затишку, – сказала директор магдалинівського інклюзивно-ресурсного центру Вікторія Губіна. – Малеча не встигає втомитися. Фізичні вправи чергуємо з пісочною, ляльковою, арт-терапією, заняттями із логопедом біля спеціального дзеркала.
Один інклюзивно-ресурсний центр розрахований на 80 дітей із особливими освітніми потребами, віком від 2 до 18 років.
– Відвідуємо центр лише два тижні, а вже маємо добрі результати. Донька стала уважнішою на шкільних уроках, більш сконцентрованою. І оцінки покращилися, – поділилася мешканка Магдалинівки Олена Біліченко. – Дуже задоволена, що моя дитина отримує допомогу кваліфікованих фахівців. А головне – все на місці, не треба кудись їхати за дев’ятьма горами.