У Дніпрі відбувся обласний етап Міжнародних змагань з робототрафіку

  18.01.2019 15:22   -
Новини

Конструювання самохідних «розумних» машин та тривимірне моделювання, – такі випробування чекали на учасників обласного етапу Міжнародних змагань «Робототрафік 2019». На Дніпропетровщині вони пройшли вперше.
– 2018-го в області створили 7 сучасних шкіл робототехніки. В них – все необхідне інженерне обладнання. Завдяки цьому учні Дніпропетровщини долучилися до Міжнародних змагань з робототрафіку. Це гарна можливість здобути новий досвід та випробувати власні сили, – розповіли у прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації.
До обласного етапу змагань долучилися майже 80 учнів шкіл та ліцеїв області – з Дніпра, Кам’янського, Марганця, Нікополя, Покрову, Павлограду, Жовтих Вод та Першотравенська.
– Учасники отримують бали в особистому та командному заліках. Для змагань кожен сконструював власну «розумну» машину. Вона повинна відповідати певним вимогам і виконувати різні задачі – проїжджати по рівній лінії, зупинятись на «червоний» сигнал світлофора, – зазначила директор обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді Людмила Волкова.
Перевірили якість конструювання і практичне використання приладу.
– Моя машина складається з чотирьох двигунів та коліс. Є датчик руху – він вимірює відстань спереду. Є три датчики лінії, всередині – плата Ардеїно – це мозок проекту, який обробляє дані з датчиків, – розповів учень Першотравенської школи Сергій Курієнко.
Змагання – у шести категоріях – рух машини з дотриманням ПДР, рух з максимальною швидкістю, тестування з правил дорожнього руху, презентація проектів з 3D-моделювання та технічного конструювання пристроїв.
– Вже два роки займаюся системами автоматизації руху. Це дуже перспективно зараз. У майбутньому провідні підприємці роботизують свої склади та магазини. Прагну розвиватися у цій сфері, – сказав учень 11 класу Ліцею інформаційних технологій Михайло Фурсин.
Шість переможців обласного етапу представлять Дніпропетровщину на Всеукраїнському рівні, де зможуть поборотися за участь у Міжнародних змаганнях.
– Школи робототехніки на Дніпропетровщині створювали за прообразом наших шкіл та нашої філософії викладання. Це великі можливості для тутешніх учнів. Діти із 7 років вчаться працювати з понад 200 різними датчиками і платами для створення «розумних» систем. Такі заняття надпопулярні і що головне, безкоштовні. В Київській області урок з робототехніки коштує близько трьохсот гривень за годину, – сказав викладач Броварської школи робототехніки Дмитро Корнієнко.
Школи робототехніки працюють у Жовтих Водах, Дніпрі, Кам’янському, Покрові та інших містах Дніпропетровщини.