В області зупинили спалах африканської чуми свиней

  18.01.2019 01:16   -
Новини

Навколо селища Топило, де зафіксували «вогнище» африканської чуми свиней, установили двокілометрову зону карантину й знищили усіх заражених тварин. Це необхідно, щоб вірус АЧС не поширився в Томаківському районі та Дніпропетровській області. Про це стало відомо під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ДніпроОДА.

– Це перший випадок АЧС на Дніпропетровщині у 2019 році. Зараз ситуація під контролем. «Вогнище» інфекції відразу знищили: 28 свиней захоронили згідно з усіма санітарними нормами. Навколо селища Топило встановили двокілометрову зону захисту. У тамтешніх господарствах ліквідують всіх свиней, аби уникнути розповсюдження хвороби, – заявив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман.
Карантин у двокілометровій зоні триватиме до кінця лютого. Під час карантину звідти не можна буде вивозити сільськогосподарську продукцію. На виїзді з селища Топило стоять поліцейські пости з дезбар’єрами та попереджувальні знаки.
У десятикілометровій зоні працюють санітарні пости та ветеринари. Незабаром там проведуть профілактичний відстріл диких кабанів.
– Спалах АЧС виник у приватному господарстві. Туди відразу виїхала ветеринарна служба. Вони визначили, що заражені свині не пройшли ідентифікацію: не мали санітарних карток та не контролювалися. Ми закликаємо власників свійських тварин не нехтувати цим. Адже ідентифікація – це, насамперед, захист худоби від хвороб, – розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Віталій Паращенко.
Нагадаємо, африканська чума свиней – інфекційна хвороба, що швидко розповсюджується. Вона може знищити все поголів’я худоби. Свині ризикують підхопити вірус контактуючи з хворими тваринами, через заражений корм, траву чи забруднений транспорт. Вірус АЧС не передається людям.

Поділитись: