У Дніпрі відбулася акція до Дня боротьби зі СНІДом

  01.12.2018 14:18   -
Новини

1 грудня у світі відзначають День боротьби зі СНІДом. Напередодні у Дніпрі всі бажаючі могли зробити безкоштовний експрес-тест на ВІЛ. Захід пройшов в одному з торгівельних центрів міста. Перевірити своє здоров’я прийшли більше сотні містян.Крім того, протягом минулого тижня мешканці області могли обстежитися у торговельних центрах, банках, вишах.

– Регулярно робимо такі акції, аби мешканці Дніпропетровщини могли пройти тестування швидко, конфіденційно, доступно, а ще – у зручному для них місці, – сказала головний лікар Дніпропетровського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ірина Чухалова. – Останнім часом ми помітили, що люди більш відповідально ставляться до свого здоров’я.
Процедура – швидка, анонімна, абсолютно безболісна. Лікарі використовують тільки одноразові матеріали. Результат – менше ніж за 20 хвилин.
– Якщо тест позитивний, тобто людина ВІЛ-інфікована, з’являться дві полоски, якщо результат негативний – одна, – пояснює медична сестра Тетяна Шаульська:
Не дивлячись на будній день, перевірити своє здоров’я прийшли чимало людей. Дніпрянка Діана – серед тих, хто приєдналась до акції.
– Рішення зробити тест на ВІЛ було спонтанним. Дізналась про таку можливість випадково, вже тут, у торгівельному центрі. Трохи хвилювалась, але все пройшло швидко і взагалі не боляче, – каже дівчина.
Медики радять перевірятись раз на рік. Такі експрес-тести можна пройти у будь-який інший день і у звичайній лікарні області.
Нагажаємо, ВІЛ – це хронічне інфекційне захворювання, яке руйнує імунну систему людини та може спричинити СНІД. Воно піддається лікуванню.