Дворічний дніпрянин потрапив до книги рекордів України

  23.11.2018 19:31   -
Новини

Дворічний Захар Подопригора потрапив до Національного реєстру рекордів України. Він народився з вагою 470 грамів та зростом 28 см у вересні 2016 року. Нині хлопчика офіційно визнали найменшим немовлям України.

– Захар – з двійнят. Він народився на 2,5 місяці раніше строку. Важив менш ніж півкілограма, та був трохи більший за 20-мілілітровий шприц. Його брат Марк з’явився на світ з вагою близько 700 грамів. Ми називаємо таку масу тіла «екстремально низькою», вона несе серйозну загрозу життю та здоров’ю новонароджених, – розповіла головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко. – У тому, що такі дітки виживають та зростають здоровими, великий подвиг не лише лікарів, але й батьків.
Для реабілітації хлопчика лікарі застосовували метод кенгуру. Його сутність полягає у тому, що дитину вкладають матері на груди, і певний час вони проводять удвох у тісному тілесному контакті.
– Цей метод часто застосовують для реабілітації недоношених дітей, – розповіла заввідділом Дніпропетровського обласного перинатального центру Олена Верещак. – Під час таких «сеансів» Захар дихав набагато спокійніше. Ми бачили, що це приємно і мамі, і дитині.
У реанімації Захар провів більше двох місяців. Знаходився на штучній вентиляції легенів. Тільки на 69 добу хлопчик почав дихати самостійно. На той час вже важив 1 кг 220 г.
Нині «найменший малюк» України мешкає у селищі Новотроїцьке Новомосковського району разом з братом, батьками та бабусею. Він активний та допитливий. Полюбляє гратися з телефоном та планшетом, цікавиться настільними іграми.
Щороку на Дніпропетровщині передчасно з’являються на світ кілька сотень малюків.