Ще одна дніпрянка захворіла на ботулізм

  20.09.2018 15:14   -
Загальне Здоров'я

У місті Дніпро зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Занедужала жінка 49 років після вживання в’яленої риби власного приготування. Наразі вона перебуває у важкому стані в реанімації Дніпропетровської міської клінічної лікарні № 21.

Із початку 2018 р., станом на 19 серпня, зареєстровано 84 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 97 осіб, 8 із них померли.

Центр громадського здоров’я МОЗ України ще раз закликає українців відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби із м’яса, якщо їх не піддавали термічній обробці перед уживанням.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!

Симптоми ботулізму

Головними клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади — порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мовлення, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). У кожного другого хворого перші прояви ботулізму — це короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі.

Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, унаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Інкубаційний період ботулізму може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників!

Профілактика ботулізму

Щоб уберегтися від ботулізму, слід:

– не вживати харчові продукти, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо), і не купувати їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
– ретельно мити руки, продукти і посуд;
– у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно здійснювати їхню тиндалізацію (двічі або тричі прогрівати 5 хв за температури 100 °С із перервою 24 год між прогріваннями), після чого простерилізувати консерви за температури 100 °С не менше 40–60 хв і герметично запакувати. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
– рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;
– гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

Лікування ботулізму

В Україні наявні високоякісні антитоксини канадського виробництва, які необхідні для негайного лікування випадків ботулізму.

Порядок отримання протиботулінічної сироватки та дій органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння і недопущення його поширення можна дізнатися за посиланням.

Центр громадського здоров’я
Міністерства охорони здоров’я України

Поділитись: