У Дніпрі замайорів гігантський Державний Прапор України

  23.08.2018 11:58   -
Новини

У середмісті Дніпра Президент України Петро Порошенко підняв Державний Прапор України, що встановив одразу два національні рекорди. Найбільший стяг, який коли-небудь майорів над українським містом, – 12 на 18 метрів і вагою 23 кг.

Височить він на найвищому, 72-метровому, флагштоці. Об’єкт монументального мистецтва, який облаштувала на проспекті Дмитра Яворницького Дніпропетровська облдержадміністрація, внесений до Книги рекордів України.
Найбільший національний стяг, який презентували у Дніпрі до 27-ї річниці незалежності України, розвивається тепер на центральному проспекті міста навпроти історичного музею.

– На сьогодні таких рекордів Україна ще не знала. Дніпропетровщина, як завжди, неперевершена. Цей рекорд захоплює так само, як і унікальний флешмоб до Дня вишиванки, – акцентувала представник Книги рекордів України Євгенія Циганкова.
За проектом, навколо флагштоку облаштували зону відпочинку. Форму прапора, що віє на вітру, віддзеркалюють шість лав. Кожна оздоблена гранітною стелою із сакраментальними знаками. Творча команда Музею українського живопису, яка працювала над тематичною наповнюваністю майданчика, виконала 12 символів у техніці гарячої художньої емалі.
– Техніка відома у світі вже 4 тисячоліття. Вона універсальна: не боїться температурних перепадів, вологи й не вигоряє. Мистецький твір, виконаний за допомогою гарячої емалі, вічний, – розказав провідний науковий співробітник Музею Володимир Маліков. – Символи було обирати непросто, адже в українців немає якоїсь уніфікованої символіки. Однак ми віднайшли найкрасномовніші, які стануть своєрідним путівником Україною.
Серед символів, які презентують країну, – тризуб, писанка, вишиванка, половецькі баби, козацькі чайки та звірині мотиви. На стелах знайшлося місце козацьким образам та постаті Володимира-Хрестителя.
Історія Дніпропетровщини закодована у такому символі, як петриківський розпис. Звернулися митці й до місцевої пам’ятки, виконаної у стилі українського бароко, – Троїцького собору в Новомосковську.
Закарбований у граніті й дитячий малюнок, який символізує привіт бійцям у зону АТО.
Докладна інформація про кожний національний символ зашита в QR-коді, який вільно зчитується за допомогою гаджету. Про особистості, образи та знаки можна прочитати або прослухати українською й англійською мовами.
Аби прапор-рекордсмен було добре видно й вночі, його підсвічують вісім прожекторів. Світильники встановлені й по периметру майданчика.
Для прапора-рекордсмена обрали невипадкове місце. Історики кажуть, воно насичене цікавими й загадковими фактами.
Зокрема, ще наприкінці XVIII століття цей пагорб обрав князь Потьомкін для розташування центральної частини Катеринослава, а архітектор Іван Старов запроектував тут пересічення двох основних магістралей міста. Там, де сьогодні височіє стягниця, 130 років тому стояла головна водопровідна башта міста, схожа на середньовічний замок.