«ДВА МІЛЬЙОНИ НОВИХ РОБОЧИХ МІСЦЬ — ОБҐРУНТОВАНА ЦИФРА»

Голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко розказав про те, як очолювана ним команда реанімує українську економіку

Партія «Основа» — нова амбітна сила на політичній арені. У своїй діяльності вона керується економічною програмою стрімкого розвитку, яка після приходу «Основи» до влади підніме країну на один рівень з розвиненими державами. Публікуємо інтерв’ю з головою партії Андрієм Ніколаєнком, досвідченим дипломатом та економістом, в якому він на міжнародному досвіді пояснив реалістичність завдань «Основи».

— Мільйони українців сьогодні безуспішно шукають роботу, залишають країну в пошуках заробітків. Наскільки реальними є обіцянки вашої партії створити два мільйони робочих місць?

— Два мільйони — обґрунтована цифра. Згадайте роки виведення американської економіки з рецесії за часів президентства Обами. Він надав тоді рекордні 22,3 млн вакансій (за 2010—2016 роки). У середньому виходить майже 3,2 млн робочих місць за кожен рік реформ. Іншими словами, Обама при виведенні США з рецесії забезпечив роботою в середньому кожного 7-го економічно активного американця.

— А що українці матимуть у разі реалізації вашої програми?

— Ми зобов’язуємося створювати нові робочі місця з розрахунку одна додаткова вакансія на кожні 9 економічно активних українців. І зробимо, відновивши ефективні виробництва, злочинно закриті в останні роки, а також завдяки розширенню і створенню нових та перспективних. Показовий приклад з цього приводу продемонструвала Південна Корея. За два покоління вона пройшла шлях від відсталої аграрної країни, в котру Україна по суті вже перетворилася, до одного зі світових індустріальних лідерів, впевнено закріпившись у Великій економічній двадцятці.

— Поясніть, будь ласка, ваші ініціативи щодо оподаткування. Чи не призведе запропоноване зниження податків до уповільнення української економіки?

— В жодному разі. За рахунок зниження фіскального навантаження в 1,5—2 рази партія «Основа» доб’ється виведення економіки з тіні і припливу великих інвестицій в країну. Завдяки цьому економіка почне швидко рости.
Прикладів розвитку за таким сценарієм у світовій історії чимало. Не так давно в Європі якраз завдяки різкому зниженню податків з’явився значний «Кельтський тигр» — Ірландія. Основою ірландських економічних реформ у кінці 1990-х — на початку 2000-х років стала саме низька ставка корпоративного податку в 10—12%. Приріст ВВП в окремі роки «кельтського стрибка» перевищував 10—11%.

— Чому ваша партія так наполегливо виступає за відмову від кредитів МВФ? Звідки візьмуться кошти на розвиток економіки?

— Україна набрала вже стільки кредитів, що на їх обслуговування віддає буквально все, що заробляє. На тлі вкрай низьких темпів економічного розвитку країні загрожує дефолт. «Основа» відмовляється від кредитів МВФ, натомість ми залучимо в економіку українські та зарубіжні приватні інвестиції.

У світовій економіці є чимало аналогічних позитивних прикладів. Та ж Південна Корея в 2001 році достроково розрахувалася за кредитами з МВФ — відтоді ВВП цієї країни виріс уже втричі. У 2013 році достроково розрахувалася з Фондом і Туреччина. У минулому році від 9-мільярдного траншу МВФ відмовилася Польща. І зараз ВВП на душу населення в цих країнах вищий за український в 5—12 разів.

— Яких збитків завдано економіці України на Донбасі і в Криму? І чи можна добитися їх компенсації від Росії?

— Збитки ми оцінюємо в $40 млрд. Україна втратила серйозні активи, зруйновано багато промислових об’єктів. Але згадаємо досвід відновлення Південної Кореї після 36 років окупації Японією.

На початку 1960-х років корейська скарбниця була порожньою, у валютних резервах залишалося всього $35 млн., експортувати було нічого, валюти в країну надходило вкрай мало. Але в ході виснажливих переговорів маленька і слабка тоді Корея все-таки домоглася репарацій на суму $500 млн від Японії за збитки, завдані колоніальною окупацією (еквівалент цієї суми за нинішніми мірками — у 8 разів вищий).

Ми теж доб’ємося компенсації від Росії через міжнародні суди.

Записала Ірина КУЛІШ

НАША ДОВІДКА

Андрій Іванович Ніколаєнко — державний менеджер нової формації, дипломат, голова партії «Основа».

Шість років навчався і працював на дипломатичній службі в Південній Кореї. У Кабміні України опікувався перспективними проектами співробітництва з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

У 2010—2013 роках працював в Кіровоградській обласній державній адміністрації на посаді заступника голови, першого заступника, голови Кіровоградської ОДА.

У найважчі для України березень-жовтень 2014 року Андрій Ніколаєнко обіймав посаду першого заступника голови Донецької ОДА, організовував оборону Маріуполя.

Попередня стаття:

Наступна стаття: